Добре дошли в интернет страницата на Фондация Георги Попиванов!

Премиера на документалния филм за Георги Попиванов
публикувана: 14.04.2016г. 22:22 | прочетена: 5189 | коментари: 1

Премиерата на документалния филм „Фолклорното богатство на Георги Попиванов – за поколенията” по случай 138 години от рождението му бе представена днес в Исторически музей Ботевград. Зала „Орханиец” на музея бе препълнена, а интересът бе голям. Гости на събитието бяха представители на община Ботевград, кметът на с. Трудовец  Веселин Драганов, проф. Георг Краев, двете правнучки на Георги Попиванов – адв. Анна Драгомирова и инж. Вълкова, както и проф. Тодоров и председателят на фондация „ Георги Попиванов” Димитър Димитров.

Директорът на музея Тодорка Коцева откри събитието. Тя представи специалните гости и припомни на присъстващите кой всъщност е Георги Попиванов.

Председателят на фондация „Георги Попиванов” приветства присъстващите. Той заяви, че е горд, защото хората, които участват във филма присъстват на премиерата. Димитър Димитров припомни и учредяването на фондацията преди 5 години. „За тези 5 години бяха направени много дела за популяризирането на творчеството на Георги Попиванов”, сподели със задоволство Димитров.
Ученици от ОУ „Любен Каравелов” с. Трудовец зарадваха присъстващите, като изчетоха песни, които са част от съхраненото творчество на видния наш съгражданин. Дългогодишната учителка в училището в с. Трудовец Трендафила Пенчева пък изпълни една от емблематичните песни, написана от Георги Попиванов.

Документалният филм ни потапя в живота на Георги Попиванов, неговото творчество, интереси, житейски път и умения. 
Георги Попиванов е роден през 1878г. в село Лъжене (днес Трудовец). Той е бил дългогодишен учител по български език и литература в Орхание. Придобива известност с научния си принос в областта на диалектологията и фолклористиката. Той е човекът, събрал за поколенията 1615 народни песни, приказки и легенди. Оставил е на науката 18 езиковедски, 10 фолклористични и 26 лит.-критични и публицистични труда. Плод на дългогодишните му трудове са книгите „Софийският говор”, „Орханийският говор”, „Из миналото на Орханийска околия” и др. Той е участвал в Балканската война. За щастие се е завърнал жив и здрав. Учителства в Силистра, Шумен, Орхание и др. Проявявал е голям интерес към местните диалекти.

Филмът ни пренася в родното място на Георги Попиванов и ни показва неговата къща. Много задълбочено се разказва за неговия интерес към всичко истинско и българско, както и неповторимата красота на орханийския говор. Хората, които участват във филма са: директорът на музея Тодорка Коцева, екскурзоводът на музея Десислава Иванова, дългогодишният редактор Митрофан Велев, Иванка Караджова, Илия Попов, проф. д-р. Георг Краев, Димитър Димитров и др. Филмът потапя зрителите в живота на един истински родолюбец. оставил дълбока следа след себе си.
 


Източник: balkanec.bg
« Назад

Коментари (1)

  • 1

Добави коментар